вторник, 25 мая 2010 г.

20 yüzyılın ikinci yarısı.




20 yüzyılın ikinci yarısında ülke, Soviyet Birliği denetimi altında sosyal, ekonomik ve kültürel olarak gelişmekte bulunur. 1990 yılın Şubat ayında Cumhuriyet'in Yüksek Sovyet (Parlamento) seçimleri yapılmıştır. Moldova'nın bağımsızlık ve reformlara yönelik çalışmaları 1990 yılında artmıştır.
Serbest piyasa ekonomisine geçiş yolunda çalışmalara da bu yıl içerisinde başlanmıştır. Yine aynı yılın ilkbaharında yapılan seçimlerde Moldova Halk Cephesi Parlemento'da çoğunluğu sağlamış ve Anayasa'da bir dizi değişiklik yapılmıştır. Pek çok Sovyet Cumhuriyeti'nde tam bağımsızlık, Moskova'daki başarısız darbe girişimi sonucunda kazanılmıştır. Darbenin bastırılmasından sonra Moldova, 27 Ağustos 1991'de bağımsızlığını kazanmıştır. Bu hareketin ardından Ukrayna sınırında gümrük ofisleri açılmış ve Rus askerlerinin Cumhuriyet'ten ayrılması talep edilerek, Moldova Ulusal Ordusu kurulmuştur. 21 Aralık 1991 tarihinde Moldova yönetimi halkın büyük ölçüde karşı çıkmasına rağmen Almatı'da yapılan toplantıda eşit ve kurucu üye olarak Bağımsız Devletler Topluluğu'nun oluşmasına yönelik anlaşmayı imzalamıştır. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra uluslararası sistemin gündemini meşgul eden etnik sorunlar Moldova'nın da gündemini şekillendirecek potansiyel bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak Gagаuzlara verilen özerklik, Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra barışçı yolla çözümlenen ilk ve tek etnik sorun olma özelliğini korumaktadır.
1990’lı yıllar sosyal ve ekonomik durumunda bir çökme ile ve suç oranın artması ile karakterize edilebilir. Hep o yıllarda gerçekte iktidarda olanlar ise cinayet çeteleridir. 2001 yılında Voronin’in cumhurbaşkanı olmasıyla bu cinyet çetelerin çoğu yok edilmiştir; ancak sosyal ve ekonomik durum fazla değişmemiştir: Moldova, Avrupa’nın en fakir ülkesidir. Günümüzde de insanlar daha iyi bir yaşam için yurtdışına göç ederler.

Комментариев нет:

Отправить комментарий