вторник, 25 мая 2010 г.

Etnik bileşimi.




Moldavanlar: veya Moldovlar çoğunlukla Moldova topraklarında yaşayan bir Rumen etnik topluluğudur. Dünyada toplam nüfusu 3.350 bin. Edebiyatta Moldovanca ve Romence birbirinden farklı değildir. Moldova’nın otokton nüfusu Moldovlar.

Ukraynalılar ve Ruslar: Yıllar boyunca Moldova’nın topraklarında yaşarlar, ama çoğunluk Sovyet Birliği zamanında bölgeyi geliştirmek için taşındırıldı. Genel nüfusun çoğu kentlerde yaşar; en çoğu ise başkente ve Transdinyester’de yaşarlar.

Romanlar: Bir Rumen etnik topluluğudur. Dünyada 21 milyondan fazla kişi vardır.

Gagauzlar: Dünyada toplam yaklaşık 250 bin Gagauz vardır. Onların büyük bir kısmı Moldova’nın güneyi'ndeki Bucak yöresinde yaşamaktadır. Gagauz köyleri Ukrayna'daki Odesa ve Zaporojye illeri'nde, Romanya, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Kabardey'da da yer almaktadır. Gagauz dili Türk dillerinin Oğuz grubuna aittir. Din - Ortodoks. Bir sürüme göre Gagauzların ataları göçebe türk kabileleri Oğuzlar, Peçenekler, Kumanlar ve Slav kabileler ile karışımından oluşmuştur. Gagauzların etnik oluşumu Balkanlar’da meydana geldi. 18 yüzyıl başında çağdaş Moldovanın güneyine göç edmişlerdir.

Bulgarlar: Gagauzlar ile 18 yüzyıl başında Moldovaya göç edmişler. Çoğu Tarakliya bölgesinde yaşar.

Diğer azınlıklar: Yahudiler, Almanlar, Tatarlar, Yunanlar, Çingeneler. Yüzlerce yıllar boyunca Moldovada yaşarlar.

Комментариев нет:

Отправить комментарий