вторник, 25 мая 2010 г.

Moldova'nın tarihi. (19 ve 20 asrın başı)



Türk-Rus savaşından sonra Bükreş Antlaşmasına göre Prut ve Dinyester arasındaki bölge 1812 yılından sonra Rusya'ya geçti. Bu bölge Basarabya adlandırıldı. Basarabya ¬– Çağdaş Moldova ve Ukrayna'da yer alır. Böylece 1812 yılınan itibaren 1917 yılına kadar çağdaş Moldovanın toprağı Rusya Imparatorluğunun parcası oldu.
Eylül 1917'de seçilen Basarabya Ulusal Konseyi tarafından Rusya İmparatorluğu'nda çıkan Şubat Devrimi üzerine, 16 Aralık 1917 tarihinde Basarabya bölgesi Moldova Demokratik Cumhuriyeti ilan edilmiştir. Bu ülkenin cumhurbaşkanı, Basarabya Ulusal Konseyi'nin başkanı olan Ion Inculeţ olmuştur.24 Ocak 1918 tarihinde bağımsızlığı ilan edilmiştir.9 Nisan 1918 tarihinde Basarabya Ulusal Konseyi'nin yaptığı oylamada, Romanya ile birleşmeye 86 oy, 3 karşı oy ve 36 kararsız oy çıkmıştır. Oylamanın ardından Romanya ile Moldova birleşme antlaşması imzalanmıştır. Böylece 28 Haziran 1940 yılına kadar Basarabya(Moldova) Romanyanın parçasıydı.Rus İç Savaşı başladığı için Moldova ile Romanya birleştirilmesi mümkün oldu.
Moldova Romanyanın parçası olmasına rağmen, çoğu Moldovalılar Rus İç Savaşına kendi isteğiyle katılmışlar. Moldovalı olan Serghei Lazo, İvan Fediko, Yiona Yakir, Grigorii Kotovskii ve Mihail Frunze destani devrim ve Rus İç Savaş önderleri. Mihail Frunze Türk İnkılap Savaşına katılmış, Atatürk’e yardım etti; Taksimdeki anıtta Frunze'nin büstü Attatürk’ün yanındadır.
1939'daki Nazi-Sovyet Paktı'nın imzalanmasından sonra 1940 yılında Sovyetler Birliği Basarabya'yı yeniden ele geçirmiş ve bu bölgenin büyük bir kısmını Moldova ÖSSC ile birleştirilmiştir. Bu bülge sonradan Moldova SSC olarak adlandırılmıştır.3 Temmuz 1940, Sovyet askerleri Basarabya topraklarına girdi. Sonuç olarak, Moldova SSC topraklarında 33,7 bin km ², nüfusu 2.700.000 kişi idi.

1 комментарий:

  1. Cümleleri daha fazla özen göstererek yazmanızı ve daha fazla arastırma yapmanızı tavsiye ederim neye göre MOLDOVA(Basarabia)Roamnya'nın bir parçası diyebilirsiniz ,bu sadece yapılan bir antlaşmadır bunu tarihte bir çok ülke yapmıştır Suriye-Mısır örneği size ne ifade ediyor Süriye Mısır toprağı yada Mısır Surıye topragı bu sadece ''Konfederasyon'' dış güçlere karşı savunma ve birleşme söz konusu lütfen biraz daha duyarlı olun ,ve bir yazıyı yazacağınız zaman araştırma yapın .Analayışınız için ve bana katlandığınız için teşşekkürlerimi sunarım .M.G

    ОтветитьУдалить