вторник, 25 мая 2010 г.

Moldova ve İkinci Dünya Savaşı.




Moldova Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti tüm Sovyetler Birliğiyle birlikte, 22 Haziran 1941 ile Büyük Vatanseverlik Savaşına katıldı. 1941 yılında savaş başladığı zaman Moldovadan Soviyet içinde 300.000 insan kaldırıldı. Onların çoğu Soviyet ordusuna çağırıldı. Moldova savaş boyunca ve işgal zamanında çok zarar görmüştür. Moldova sınırları içinde çatışmalar sırasında ve işgal zamanında Yahudi dışında 64 246 civil oldürülmüştür.
1941 yılının Temmuz ve Ağustos ayları boyunca Almanya'nın ve Romanya'nın askerleri Basarabya yaşayan 200 000 yahudilerden 150 000 fazlasını yok ettiler. Diğer yahudiler taşındırıldı ve onların çoğu yolda ölmüş. 1942 mayda Basarabya'da sadece 227 Yahudi kaldı.
İkinci Dünya Savaşı zamanında Moldova’nın topraklarında partizan hareketleri çok yaygın oldu. Partizan dışında Moldova’da herkese karşın olan haydutlar meydana geldi. Bu tür birimlerin sayısı 5209 kişi oldu.
1944 yılında 20-26 Ağustos tarihinde İasi-Kişinev operasyonunda Moldova düşmanlardan boşaltıldı ve Sovyet tarafından kontrol altına alındı. İasi-Kişinev operasyonu zamanında Moldova kurtuluşunda Sovyet Ordusunda tahmini 18.700 asker kaybı vardır. Düşmandan kurtulduktan sonra Moldova’da yaşayan insanların 256 800’ü Soviyet ordusuna çağrıldı ve onlardan 110.000’i Avrupa’daki cephede öldü. Böylece Sovyet halkının milyonlarca kişiden oluşan ordu içinde 400.000 Moldova vatandaşı vardı, ve bunlar bütün İkinci Dünya Savaşı boyunca tüm cephelerde savaşmış. Onların 85.000’ine nişan ve madalya verildi.
Savaş boyunca bütün kahramanlıklardan Moldovan halkının da katkısı da vardır. Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında Almanlar tarafından ilk kayıp olan uçak bir Moldavan tarafından aşağı vuruldu. Odessa savunmasında makineleri eri Maria Motınga 300 düşman, keskin nişancı Lüdmila Pavliçenko ise 300’ den fazla düşman yok etti. İon Soltıs gövdesiyle Alman makineli tüfeği kapatarak arkadaşlarına hücum etmek için bir şans verdi. Ama İkinci Savaş zamanında en üstün kahramanca davranış, denizaltı gemisinin «С-13» komutanı Aleksandr Marinesku gösterdi; o, 30 Ocak 1945 yılında 25 bin tonilatoluk büyük Alman layner «Vilgelm Gustov» dibine gönderdi. Bu laynerde Hitler’in denizcilik karargahı bulunuyordu. Marınesku, Stalin, Çerçil ve Ruzvelt yanısıra Hitlerin kişisel düşmanı olarak bilinirdi. Marinesku İkinci Dunaya Savaşı sırasında en iyi denızaltıcısı adlandırıldı.
İkinci Dünya Savaşı zamanında Moldova’nın nüfusu, savaşın her iki tarafına katıldı. 10 000 Moldavalı Romen ordusuna kendi isteğiyle katıldı ve Sovyetler Birliği'ne karşı savaştı. Bunlardan beş bin öldürüldü. Diğerlerin çoğu çekildiler.

1 комментарий:

  1. Dünya tarihinde çok önemli bir yere sahip olan ve günümüz dünya haritasının çizilmesini etkileyen İkinci Dünya Savaşı, ayrıca AYT Tarih müfredatının bir parçasıdır. Fakat genelde müfredatın sonlarında yer almasından dolayı çok fazla üstünde durulmayan bir ünite. Geçmiş yıllardaki sorular incelendiğinde en çok soru kaçırılan kısım olduğunu söylememiz gerek. Sizlere AYT Tarih İkinci Dünya Savaşı konu anlatımı içeriği ile üniteyi en iyi şekilde aktarmayı planladık. Ayrıca AYT Tarih İkinci Dünya Savaşı soru çözümü ile son noktayı koymanıza yardımcı oluyoruz.
    İkinci Dünya Savaşı Konu Anlatımı ve Soru Çözümü

    ОтветитьУдалить